Friday, October 23, 2009

BAJET 2010: TERIMA KASIH PM

Assalamualaikum dan salam bloger…

Syukur Alhamdulillah, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak selesai membentangkan Bajet 2010. Ketika saya menulis ini, anda semua pasti telah pun mengikuti mengenai intipati serta pengisian bajet yang dimaksudkan. Saya pasti, bahawa tidak ada seorang pun yang mengeluh dengan bajet yang dibentangkan itu.

Dengan peruntukan sebanyak RM191.5 bilion, bajet yang bertemakan 1Malaysia, Kemakmuran Bersama itu ternyata mengambil kira mengenai kepentingan rakyat dan negara. Saya berpendapat, bajet tersebut walaupun kurang sedikit berbanding RM215.7 bilion untuk Bajet 2009, namun kaedah pengagihannya amat unik dan menyeluruh.

Maka benarlah bahawa jumlah yang besar tidak bermaksud ia mampu memberikan pulangan yang juga besar jika ia tidak dirangka dengan penuh strategi dan diurus dengan perancangan yang teliti.

Dengan memberikan fokus terhadap tiga strategi utama iaitu ke arah memacu ekonomi berpendapatan tinggi, memastikan pembangunan holistic dan mapan serta berusaha mencegah jenayah, meningkatkan pendapatan dan taraf hidup rakyat, ternyata Perdana Menteri telah mengambil kira sebarang perkara mengenai kita.

Tidak perlu saya sebutkan mengenai pecahan perbelanjaanya kerana anda semua pastinya sudah sedia maklum mengenai perkara tersebut. Bukan mahu mengampu, namun apa yang jelas, Bajet 2010 adalah yang dianggap terbaik dalam merealisasikan gagasan 1Malaysia.

Inilah, dalam sejarah kelahiran pakatan pembangkang, mereka terdiam dan tidak mampu membuat gangguah terhadap apa yang dirancang kerajaan pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Sebelum ini, apabila tiba pebentangan bajet di Parlimen, pembangkang juga sibuk membentangkan bajetnya sendiri walaupun ia sebenarnya adalah satu angan-angan Met Jenin sahaja.

Kali ini mereka tidak mampu melakukan begitu. Mungkin mereka tidak terkata dengan segala faedah yang diberikan kerajan BN kepada rakyat dan pada masa yang sama pembanguna negara diteruskan melalui perbelanjaan yang sangat berhemat tetapi tepat pada sasarannya.

Pembangkan sendiri yang kini terbelit dengan pelbagai krisis kepimpinan sudah tentu tidak menyangka apa yang dihadiah BN kepada rakyat melalui Bajet 2010. Terbukti, kebajikan rakyat adalah diutamakan sejajar dengan apa yang terkandung dalam gagasan 1Malaysia.

Saya percaya, rakyat meraikan dengan kegembiraan di atas perhatian dan kecaknaan kerajaan melalui Bajet 2010. Kita semua sepatutnya bersyukur dengan segala nikmat yang ada dan berterima kasih kepada kerajaan BN kerana telah menyediakan satu Bajet Negara yang mengkagumkan. Nah!, sekarang adalah ketikanya kita bekerja merealisasikan apa yang dihasratkan melalui bajet tersebut.

Usahlah kita menghabiskan masa dengan berpolitik secara tidak sihat dan terikut-ikut dengan rentak pembangkang yang hanya berjuang bermodalkan air liur semata-mata. Sama-samalah kita menjayakan Bajet 2010 untuk negara dan kita semua.

Terima kasih PM, terima kasih BN, terima kasih Malaysiaku.

2 comments:

Anonymous said...

teruskan perjusngan ...ku doakan kejayaan sentiasa

PENA BERAPi said...

salam pemimpinku...

semoga bajet ini benar2 sampai kepada rakyat...
Teruskan Usaha hapuskan kemiskinan tegar di Terengganu
Janganlah ada ketirisan,jika tidak malanglah kepada rakyat yang benar2 memerlukan pertolongan tersebut...

Wajarlah jika ada sedikit pertanyaan dalam setiap pemimpin.(INIKAH BAJET YANG MENJADI HARAPAN RAKYAT?)
Jangan menjadi bajet tin kosong.Berdegar2,tapi hanya kosong.

Selamat Maju Jaya Yang Berkhidmat...

P/S:Tumpang Menyinggah daripada Presiden Permuafakatan Mahasiswa Islam Sedar Malaysia

http://mohfas7.blogspot.com