Saturday, June 26, 2010

BANGGA ULAMA SERTAI UMNO

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.


Terdapat satu perkembangan positif mengenai UMNO. Sudah tentu apa yang saya maksudkan ialah kemasukan 40 ulama muda ke dalam UMNO semalam. Mereka ini yang terdiri dari kalangan ulama yang berpengalaman telah menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Presiden paerti, YAB Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Walaupun peristiwa itu akan dilihat dengan penglihatan sinis oleh pihak tertentu, terutamanya mereka yang tidak pernah senang dengan perjuangan UMNO, namun bagi saya ia tetap menjadi detik penting kepada UMJNO. Saya berpandangan, ia sebenarnya mengambalikan peranan UMNO itu sendiri yang menjadi tunjang kepada kekuatan umat Islam dan Melayu di negara ini.


Hakikatnya, sejarah UMNO itu sendiri amat akrab atau sinonim dengan ulama. Malah, tidak keterlaluan jika saya katakana bahawa UMNO adalah kilang ulama sejak ia ditubuhkan lagi. Mungkin, bagi generasi muda, mereka tidak memahami apa yang saya maksudkan. Namun, bagi mereka yang telah lama dengan UMNO, mereka akan lebih mudah memahaminya.


Hari ini, PAS misalnya telah dilihat begitu ke hadapan dalam menjaja imej ulama kepada masyarakat walaupun sifat, tutur kata dan fatwa yang dikeluarkan oleh mereka yang dianggap ulama di dalam PAS itu jauh tersimpang daripada ajaran Islam. Ia berlaku oleh “ulama-ulama baharu” PAS yang begitu ghairah untuk mendapatkan kuasa, lalu mereka menggunakan kaedah memancing kepercayaan rakyat dengan mengumpan isu-isu yang berkaitan dengan agama.


Mari kita baca sedikit mengenai sejarah politik PAS, yang hendak saya kaitkan dengan kemasukan ulama muda tadi ke dalam UMNO. Mengapa PAS ditubuhkan dan daripada manakah berakarnya pemimpin yang menubuhkan PAS pada tahun 1959.


PAS diwujudkan oleh sekumpulan yang bergelar ulama di dalam UMNO pada waktu itu. Maksudnya, mereka ini datangnya daripada UMNO. UMNOlah yang menjadi parti yang melahirkan mereka. Bagaimanapun, disebabkan sebahagian daripada kecewa dengan UMNO atas sebab-sebab atau kepentingan tertentu, maka mereka meninggalkan UMNO dan menubuhkan PAS.


Di situlah bermulanya penubuhan PAS. Anda lihat teras perjuangannya. Adakah ia benar kerana mahu menubuhkan sebuah negara Islam sebagai yang didakwa pemimpin mereka hari ini, atau bagaimana?. Biarlah. Itu isu lain yang mungkin boleh kita kupas pada waktu yang lain. Apa yang saya mahu kaitkan ialah, UMNO sebenarnya adalah parti yang paling awal dianggotai golongan ulama. UMNO adalah kilang ulama yang dilahirkannya. Justeru, sesiapa yang mendakwa kononnya UMNO meminggirkan ulama atau tidak meletakkan ulama di tempat ang sewajarnya adalah salah.


Oleh kerana itu, penyertaan golongan ulama muda sebagai ahli UMNO telah mengingatkan saya kepada perjuangan awal UMNO itu sendiri. Hal ini tidak boleh sesiapa pun menafikannya. Ia adalah satu hakikat yang tidak mungkin boleh diubah atau berubah.


Saya percaya, rakyat keseluruhannya sedang melihat perkembangan ini. UMNO tidak pernah kisah apa yang hendak dikatakan orang kerana yang lebih penting ialah perjuangan UMNO itu sendiri perlu dan wajar diperkasakan. Saya optimis bahawa kemasukan ulama muda ini, malah beberapa ulama besar lain selepas ini akan memberikan impak politik yang positif terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN).


Mereka yang tidak mahu menerima kenyataan ini adalah golongan yang takut akan terhakisnya sokongan rakyat terhadap mereka. Tidak lebih daripada itu sebenarnya.


Pembangkang, terutamanya PAS pasti tidak akan senang dengan perkembangan ini. Dan, bukanlah sesuatu yang menghairankan jika PAS berpandangan negatif mengenai perkembangan ini.


Ah!, pedulikan saja mereka. Golongan ulama ini sudah tentu akan dapat memainkan peranan mereka dengan lebih berkesan bagi membantu UMNO. Mereka ikhlas dan jujur menyertai UMNO. Dan, saya juga yakin mereka berbuat demikian kerana percaya dengan kemampuan dan keupayaan UMNO dalam perjuangannya mengenai Islam yang konsisten sejak dahulu lagi.


Saya berdoa agar usaha dan perkembangan murni ini akan membuahkan hasil yang terbaik kepada UMNO. Insya’Allah.


No comments: